Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΙΣΩ ΑΠ' ΤΙΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ

Μας αρέσει η γκρίνια κι η μιζέρια. Κλεισμένοι στον εθνικό εναέριο χώρο μας και ασφυκτιώντας στα 6 μίλια, αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε γεγονότα και εξελίξεις που μπορούν και πρέπει να μας κάνουν πραγματικά εθνικά υπερήφανους.

Με πρωτοστάτες και πρωταγωνιστές τη συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στην αποθέωση των «κακών» μαντάτων και των μονοθεματικών «ειδήσεων», χάνονται στον ωκεανό των πληροφοριών και στον καταιγισμό των συμβάντων, «καλά νέα» που μπορούν να μας προσφέρουν μια στάλα αισιοδοξίας και μια υποψία χαμόγελου στα σφιγμένα χείλη.

Είναι χαρακτηριστικό, πόση δημοσιότητα δόθηκε στο γεγονός, ότι κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν βρέθηκε στη λίστα με τα 200 καλύτερα του κόσμου, που δημοσιοποίησαν οι «Times» του Λονδίνου, ενώ στον αντίποδα, στα «ψιλά» πέρασε η είδηση για την βράβευση του Μουσείου της Ακρόπολης στο Λονδίνο ως το καλύτερο μουσείο του κόσμου από την Ένωση Βρετανών Δημοσιογράφων-Τουριστικών Συντακτών.

Ας μην απορούμε, λοιπόν, με την εθνική μας απαισιοδοξία και την κοινωνική μας κατάθλιψη. Εκεί, ξαπλωμένοι στον καναπέ της τηλεοπτικής μας αποχαύνωσης, παραζαλισμένοι απ’ τις αναθυμιάσεις του απομεσήμερου και την τσίκνα των φούρνων, χάνουμε επεισόδια ζωής.

Σε πείσμα των καιρών, υπάρχει κι η «άλλη» Ελλάδα, που δημιουργεί, αντιστέκεται, ονειρεύεται και κοιτά με θάρρος κι αισιοδοξία το μέλλον ίσια στα μάτια. Αυτή την Ελλάδα αξίζει ν’ αναζητήσουμε, να συναντήσουμε, ν’ ακολουθήσουμε…

Foto: http://www.athina984.gr/files/news-images

5 σχόλια:

  1. Eυάγγελε, ο καταιγισμός απαισιόδοξων ειδήσεων εδω και τουλάχιστον 6 χρόνια για να μην πώ πολυ περισσότερα ... εχει τη ρίζα του στα τηλεοπτικά κανάλια, τα ΜΜΕ γενικότερα τα οποία πουλάνε αίμα και σεξ, δυστυχία και πόνο επειδήαυτά ακριβώς καθηλώνουν τους θεατές και τους κάνουν πιο ελεγχόμενους ετσι ωστε να τους πουλούν στη συνέχεια οτι θέλουν.
    Αυτο ειναι το κακό γι αυτο και δεν παρακολουθώ παρα ελάχιστη τηλεόραση, ακούω πολύ ραδιόφωνο και ενημερώνομαι απο διαδίκτυο.
    Ετσι, αν σκάσει μια έιδηση οτι ενας ελληνας πχ στην Καρδίτσα έφτιαξε μια συσκευή παραγωγής ενέργειας απο ξύλο με πρώτη ύλη το νερό και κουκούτσια ελιάς, θα την διαβάσω και θα χαμογελάσω.
    Θα ψάξω κάτω απο τους πηχιαίους τίτλους εφημερίδων και δεν θα κοιτάξω καν το αγωνιώδες πρόσωπο ενός τηλεπαρουσιαστή που με μένος προβάλλει όλα τα κακά και τα τονίζει ως ακόμα χειρότερα ή φροντίζει με τη συνδρομή της εικόνας και προσκεκλημένων του να αναδείξει σε τεράστιο ενα θέμα ωστε να εξυπηρετηθεί ο σκοπός του καναλιού του που ειναι τηλεθέάση ίσον πώληση ισον λεφτά, άρα λεφτά και για τον ίδιο.
    Η ενημέρωση εχει εμπορευματοποιηθεί σε βαθμό αηδίας και το ΕΣΡ υπάρχει για διακόσμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος θυμάται οτι επι 15 χρόνια οταν γινόταν απεργία στο αεροδρόμιο, τα κανάλια έδειχναν εικόνα αεροπλάνα της Ολυμπιακής ;
    Ακομα κι αν η απεργία ηταν των ελεγκτών ή της ΥΠΑ, εκείνοι έδειχναν αεροπλάνα της ΟΑ και κανένας απο την ΟΑ δεν τους μύνησε ποτέ.
    Ετσι, καλλλιεργήθηκε με τρόπο η εντύπωση στον κόσμο οτι η ΟΑ ειναι ζημιογόνα και φταίει πάντα.
    Ετσι, πολύ εύκολα την πούλησαν για ενα κομμάτι ψωμί οταν την έκλεισαν.
    Τα ΜΜΕ στην υπηρεσία του πωλητή ! ( οχι του πολίτη )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Tzonako μου, τα κακά νέα πουλάνε, σε ότι έχει σχέση όμως μ' εμάς, η αυτο-υπονόμευση και το αυτο-μαστίγωμα από τα ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ δεν έχει τέλος (και έλεος). Και σαν να μη φτάνει αυτό, φροντίζουν να μας πληροφορούν για το ό,τι κακό λένε ή γράφουν κατηγορώντας μας τα ΜΜΕ στο εξωτερικό. Για του λόγου όμως το αληθές, πρέπει ν' αναφερθεί, ότι υπάρχουν και φωνές, έστω και μεμονωμένες, που ξεφεύγουν απ' αυτόν τον κανόνα (...για να τον επιβεβαιώνουν!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσωπικά πιστεύω εδώ και καιρό, ότι με αυτόν τον τρόπο (επιβολή δήλαδή της μιζέριας, της κατάθλιψης και της όποιας φοβίας κάθε φορά) έχουν καταφέρει να μας "ελέγχουν".
    Γι' αυτό και τα ξεσπάσματα όταν έρχονται είναι περίεργα και με δόσεις "τρόμου" και από τους απλούς ανθρώπους.
    Ας ανοίξουμε περισσότερο τα μάτια μας, κοιτάζοντας γύρω μας, κι' ας κλείσουμε όλο και πιο πολύ τις ΤVλουλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Penelope: Το πόσο στρεβλά κατορθώσαμε ν' "αναπτύχθούμε" και στον τομέα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων φαίνεται κι από την ασυδοσία που επικρατεί με τις άδειες και τις συχνότητες. Η αυθαιρεσία, το συμφέρον κι ο "τσαμπουκάς" λειτουργούν με την ανοχή -ή τον φόβο τώρα πια- των κυβερνώντων σαν θεσμοθετημένες διαδικασίες! Σταθμοί και συχνότητες, που στήθηκαν κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα και στον αέρα, αλλάζουν χέρια, εκβιάζουν, απειλούν κι αποπροσανατολίζουν στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης, της πληροφόρησης και της δημοκρατίας, έννοιες που καθημερινά καταπατώνται και ευτελίζονται. Καλώς βρεθήκαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή